Judo – Πληροφορίες

Ηθικός Κώδικας Judo

Το Τζούντο έχει δύο βασικά στοιχεία – την αθλητική ικανότητα της επίθεσης και άμυνας και την κουλτούρα του αθλήματος μέσω της οποίας παρουσιάζεται αυτή η ικανότητα. Ο ηθικός κώδικας του τζούντο είναι – ευγένεια, θάρρος, ειλικρίνεια, αυτοέλεγχος, τιμή, σεμνότητα, φιλία, σεβασμός. Στους αγώνες τζούντο, ένας τζουντόκα θα αποκλειστεί αν χτυπήσει σκόπιμα τον αντίπαλό του.

Εθιμοτυπία Judo

Το πιο ορατό στοιχείο από το τελετουργικό του τζούντο είναι η υπόκλιση. Στους αγώνες, οι τζουντόκα υποκλίνονται ο ένας στον άλλο στην αρχή και στο τέλος του αγώνα για να δείξουν την ευγένεια και τον σεβασμό τους και ο ένας προς τον άλλο ως αντίπαλοι αλλά και προς το θεσμό του τζούντο που ενθαρρύνει το τίμιο παιχνίδι (Fair play). Η υπόκλιση λοιπόν είναι μια σωματική έκφραση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης.

Ιστορια Judo

Το Τζούντο πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 1882 από τον Jigoro Kano, έχοντας ως βάση τεχνικές από διάφορες σχολές “Ju jitsu” (Τζου ζίτσου) που είχαν αναπτυχθεί στους αιώνες ως πολεμικές τέχνες. Ο Jigoro Kano αφιέρωσε την ζωή του στην εκπαίδευση και διάδοση του τζούντο και δημιούργησε τις βάσης του σημερινού αθλήματος.
Από το 1909 και για τα επόμενα 30 χρόνια, ο Jigoro Kano συμμετείχε στο Ολυμπιακό κίνημα ως μέλος της ΔΟΕ όντας ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Baron Pierre de Coubertin. Ο Jigoro Kano ήταν επίσης υπεύθυνος για την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) καθώς πρότεινε την δημιουργία της στην δεκαετία του 1930. Τελικά η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1951 από 13 ιδρυτικά μέλη-χώρες της Ευρώπης.
Σήμερα η IJF συνίσταται από περισσότερες από 190 χώρες.
Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έλαβε χώρα στο Τόκιο το 1956, με 31 συμμετοχές από 21 χώρες. Η εισαγωγή των κατηγοριών κιλών επηρέασε την ανάπτυξη του τζούντο, και σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες ανδρών και επτά γυναικών. Το Τζούντο ανδρών εισήχθη στο Πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο το 1964 ως το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που προήλθε από τη Ασία. Μετά το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών στην Νέα Υόρκη το 1980, το γυναικείο τζούντο αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Το 1992, στην Ολυμπιάδα της Μπαρτσελώνα, εντάσσεται στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα και το Τζούντο γυναικών, το πρώτο από τα λεγόμενα βαρέα αθλήματα.
Μεγάλες δυνάμεις στο άθλημα θεωρούνται η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Κούβα και η Ρωσία. Ωστόσο, η διασπορά μεταλλείων στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ μεγάλη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει και της Αθήνας περίπου 25 χώρες μοιράστηκαν τα 56 μετάλλια.

Judo στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Τζούντο εμφανίστηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως μετά τον πόλεμο της Κορέας. Την αθλητική του μορφή την πήρε το 1977, οπότε και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία σαν άθλημα και εντάχθηκε στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Τελικά, το 1985 δημιουργείτε η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ).
Σήμερα η ΕΟΤ αριθμεί πάνω από 80 σωματεία και πάνω από 6.000 αθλητές και αθλήτριες σε όλη την χώρα. Κάθε χρόνο διεξάγονται Πανελλήνια και Διασυλλογικά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος ημερίδων.
Η ΕΟΤ έχει επίσης διοργανώσει με επιτυχία μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών το 1993, το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων & Νεανίδων το 1989, τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991, Βαλκανικούς αγώνες κ.αλ.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία των -81 κιλών και με τα μετάλλια που κατέκτησε στην συνέχεια μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές, τοποθέτησε την Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου τζούντο.

 

  • Tweets